fbpx
Investování

Vše o bitcoinu s Jiřím Makovským

29. 5. 2024 7 minut Jana Kapalová
Co by měl každý vědět před investováním do kryptoměn? Jaké jsou hlavní výhody a rizika spojená s investováním do kryptoměn? Pokud se rozhodnu nakoupit kryptoměny, jaký by měl být ten první krok v praxi? Kde hledat relevantní informace o kryptoměnách?

 

Jaké jsou základní principy fungování kryptoměn? Co je blockchain?Jak se liší kryptoměny od tradičních měn?

Kryptoměny – neboli digitální měny – vznikly v roce 2009 jako reakce na neomezené „tisknutí peněz“ státními bankami. První vzniknuvší měna bitcoin (BTC) má od začátku stanovený maximální počet mincí, jako je omezeně zlata na zemi.

 

Aby mohlo docházet ke směně mezi uživateli, vznikl „blockchain“, jakási kontinuálně rostoucí databáze veškerých transakcí na síti. Její aktualizaci umožňují počítače po celém světě, které jsou za svou snahu odměňovány novými – vytěženými – mincemi. Tím síť nabývá oné pověstné decentralizace, nikdo nemůže sám podvodně blockchain změnit.

 

Bitcoin je tady v Česku asi nejznámější kryptoměna. Jaké jsou další kryptoměny a v čem se mezi sebou liší?

 

Dnes existují miliony různých kryptoměn. Mezi ty největší a nejstarší patří třeba ethereum (ETH). Síť Ethereum byla – a stále je – revoluční, neboť umožnila využívání blockchainu i mimo pouhé transakce mezi dvěma jedincí. Tento princip, zvaný „chytrý kontrakt“, se využívá ve všech decentralizovaných aplikacích.

 

Mezi další projekty patří Dogecoin (DOGE), Ripple (XRP) a mnoho jiných. Každý má trochu jiné zaměření, od umělé inteligence po bankovnictví a logistiku. Kromě toho se blockchainy liší v ceně a rychlosti všech transakcí.

zdroj: unsplash.com


Bitcoin byl před několika týdny svých historických maximech. Proč tomu tak było? Je za tím halving? Vysvětli prosím našim čtenářům, o co jde.


Obecně lze říci, že cena BTC podléhá čtyřletému cyklu. Každé zhruba čtyři roky dojde k tomu, že odměna pro počítače připojené k síti (tzn. těžaře) klesne v jeden moment o polovinu – tomu říkáme „halving“.

 

V roce 2009 byla odměna za každý blok 50 BTC, dnes to je 3,125 BTC. Tím pádem dojde ke „přiškrcení“ nabídky, což se za rok projeví zásadně na ceně. Nutný předpoklad je nicméně alespoň stejný zájem o držení mince, jako je dnes!

 

Pokud přijde zombie apokalypsa, tak navzdory halvingu cena kryptoměny neporoste, alespoň dočasně.

 

Mnoho lidí v minulosti investovalo do kryptoměn, nebo investici teprve zvažují. Co by měl každý vědět před investováním do kryptoměn? Jaké jsou hlavní výhody a rizika spojená s investováním do kryptoměn?

 

Při investování na trhu kryptoměn by měl být účastník hlavně opatrný a provést rešerši. Ty největší mince mají nejnižší riziko, naopak malé projekty nejvyšší. Výhodou je to, že čím jste mladší, tím rozsáhlejší je za předpokladu dlouhodobě rostoucí ekonomiky potenciální zhodnocení.

 

Dále to, že mince jsou snadno přístupné přes české směnárny. Riziko je bezpečnostní: Uživatel by měl být extrémně opatrný s tím, kam kryptoměny posílá, a jak skladuje informace o své peněžence. Přes 20 % všech bitcoinů je nadobro ztracených, protože obchodníci nedávali pozor!

Napsali jsme e-book s 10 praktickými tipy, jak snížit výdaje a konečně začít šetřit.

Přihlaš se k odběru novinek a získej ho i ty. 📖

Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Mohou být kryptoměny v některých případech považovány za bezpečnou investici? Vyplatí se investovat do kryptoměn kvůli diversifikaci investičního portfolia?

 

 

Nejsem registrovaný investiční poradce, tudíž budu mluvit za své zkušenosti: Ty největší kryptoměny jsou relativně bezpečnou investicí, neboť již zmíněný halving pomáhá cenu stále stimulovat – a cena BTC se promítne do všech mincí.

 

Dvakrát to platí pro mladé lidi, neboť riziko každé běžné investice se ponižuje během let v portfoliu. Mladí lidé taktéž investují menší částky, což nadále snižuje absolutní hrozbu ztráty.

 

Je na každém, aby se pečlivě zamyslel, co od svých investicí očekává a do jaké doby.

 

Ty největší kryptoměny jsou relativně bezpečnou investicí, neboť již zmíněný halving pomáhá cenu stále stimulovat – a cena BTC se promítne do všech mincí.

 

Pokud se rozhodnu nakoupit kryptoměny, jaký by měl být ten první krok v praxi?

 

První krok musí být rešerše a založení peněženky na síti, začněte Bitcoinem. Během procesu se vám zobrazí sada kolem 12 anglických slov – „seed“. Opište si je na papír a V ŽÁDNÉM (!!!) PŘÍPADĚ JE NIKDY (!!!) NIKOMU (!!!) NESDĚLUJTE (!!!). Je to klíč k vaší peněžence. Bez něho už nikdy mince neuvidíte.

 

Chybná transakce i ztráta seedu NEJDE ZVRÁTIT! Na veřejnou adresu – ve formátu řetězce písmen a čísel – si následně necháte ze směnárny BTC poslat. Na jiné sítě, od Ethereum po Dogecoin, potřebujete odlišnou peněženku. Proto silně doporučuji se do nich pustit teprve, až to budete mít trochu osahané.

 

zdroj: unsplash.com

Kde hledat skutečně důvěryhodné informace o kryptoměnách?

Důvěryhodných informací v češtině existuje mnoho. Dbejte na to, aby se jednalo o web solidní instituce. Skvělé články má Alza, Simplecoin, CoinBank, Binance, eToro. 

 

Speciálně přístupný pro nováčky je web www.jaknakrypto.cz. Ve světě kryptoměn je kriticky důležité dvakrát měřit a jednou řezat. Bitcoin vám neuteče, nepodceňte rešerši, která patří ke každé jiné investici.

 

Jaký vnímáš trend v zájmu o nákup kryptoměn?


Krátkodobý zájem o mince fluktuuje – trh je volatilní, dokáže skákat o desítky procent týdně i denně. Pokud bychom zvýšili měřítko, třeba do deseti až dvaceti let, je to jiné. Kryptoměny stále benefitují z adopce do portfolií lidí po celém světě.

 

Čerstvou novinkou je rostoucí zájem firem, jako jsou investiční či důchodové fondy. V minulosti byl tento potenciál institucí legálně omezený, neexistovaly ty správné nástroje, které masivní korporace potřebují. Zájem má zatím z dlouhodobého hlediska prostor k růstu.

Čerstvou novinkou je rostoucí zájem firem, jako jsou investiční či důchodové fondy.

 

Poslední otázka, která se týká budoucnosti kryptoměn. Jaký bude rok 2024 ve světě kryptoměn?


Rok 2024 bude – z historické zkušenosti – charakterizovaný velmi pomalým růstem bitcoinu a mnoha dalších měn. Hned po halvingu se cena propadla (konec dubna 2024). Nyní bude šplhat zpět, jak začne ponížená nabídka mít na trh dopad. To totiž chvíli trvá.

 

Můj názor čerpaný z minulých cyklů je, že v druhé polovině roku 2025 začne cena rapidně růst, stejně jako tomu bylo po halvingu v minulosti. Nicméně v žádném případě nespechejte, zjistěte si první informace.

Jiří Makovský

Veškeré informace v textu jsou názory autora a nejedná se o investiční radu.
Ve světě financí jsme tví parťáci už od roku 2021. Pokud nás chceš podpořit a pracovat na své finanční gramotnosti spolu s námi, sleduj nás na našich sociálních sítích.
Líbil se vám článek? Sdílejte ho.

Další články

Nová éra finanční gramotnosti: Appka, díky které nekrachneš 💸

Banky15. 10. 20243 minuty

Dnešní doba vyžaduje, abychom se všichni, a především mladá generace, naučili, jak se orientovat ve světě financí zábavně, rychle a …

Jak se finančně připravit na mateřskou

Spoření14. 10. 20245 minut

Plánování mateřské dovolené není lehkým úkolem. Pro někoho to může znamenat pečlivé plánování, zatímco pro jiné to představuje překročení rozpočtu …

Prohlédnout všechny