fbpx
News

O digitálním nomádství s Ivou Beznoskovou

5. 6. 2024 6 minut Jana Kapalová

Máš odvahu stát se digitálním nomádem?

Co si představíš, když se řekne digitální nomád? Víš, kdo je to vlastně digitální nomád, jak vypadá jeho práce a běžný pracovní den? Možná si představíš pohodu u moře, práci pár hodin denně a spoustu cestování. Realita se ale může od našich představ dost lišit.

 

www.pixabay.com

Láká tě aspoň na nějaký čas být digitálním nomádem? Určitě pro tebe zní lákavě moct cestovat a zároveň pracovat, mít flexibilní pracovní dobu a být pánem svého času. Před velkým rozhodnutím je ale třeba zvážit své schopnosti a možnosti. Budu mít dost peněz?


Jsem schopný si sám organizovat pracovní dobu? Jsem schopný se přizpůsobit časovým rozdílům při práci v jiné zemi či dokonce na jiném kontinentě? Jsem schopný pracovat o samotě?

Nebude se mi stýskat po rodině či přátelích? Tohle je pár z mnoha otázek, na které bychom si před velkým rozhodnutím udělat krok do neznáma měli odpovědět.

Napsali jsme e-book s 10 praktickými tipy, jak snížit výdaje a konečně začít šetřit.

Přihlaš se k odběru novinek a získej ho i ty. 📖

Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Být digitálním nomádem není jen zábava, pláž a cestování.

Být digitálním nomádem není jen zábava, pláž a cestování, jak se někdy ze sociálních sítí může zdát. Je to také velká zodpovědnost, nikdo nad tebou nebude stát a hlídat tvé závazky a deadliny. Je na tobě si kalendář a práci zorganizovat sám, nebudeš mít žádnou pracovní dobu od do. 

 

Někdo nedá na flexibilní pracovní dobu dopustit, ale zároveň je také spousta lidí, co mají problém si nastavit limit a nepracovat příliš mnoho či naopak se motivovat práci udělat včas. Také je třeba počítat s tím, že práce digitálního nomáda může být dost osamělá, nemáš kolem sebe kolegy, šéfa ani dlouholeté přátele.

 

Sice v současné době již existují různé co-working kavárny a kanceláře, kde potkáš zajímavé lidi, ale to také znamená další náklad pro tvé podnikání a cestování. 

Počítej s časovým posunem

Pokud se rozhodneš pracovat jako digitální nomád v nějaké destinaci mimo Evropu jako je Kostarika nebo Bali, musíš často počítat s časovým posunem a tomu bys měl uzpůsobit časový rozvrh.

 

Jsi schopný vstát brzy ráno, nebo naopak čekat dlouho do noci, na online call se šéfem nebo klientem?

 

Pokud víš, že tyhle výzvy zvládneš a nedělá ti to problém, pak může být digitální nomádství to pravé právě pro tebe!

www.pixabay.com

Zjistil jsi všechna pro a proti a rozhodl ses pracovat jako digitální nomád?

Jaké by tedy měly být tvé první kroky? Nejdůležitější je zajistit si nějaký příjem, je tedy na čase vyřešit jakou práci můžeš dělat.

Je ti asi jasné, že digitální nomádi mají pozice nebo projekty, které lze dělat remote. Obecně se digitální nomádi dělí na dvě skupiny. První skupina pracuje pro firmu, která je otevřená práci z domova a nezáleží jí, kde pracuješ. Pokud už máš práci v takové firmě, tak je to velká výhra.

 

Po zaučení ti pravděpodobně nechají volnost a můžeš pracovat odkudkoliv. Nemusíš se vlastně o nic starat, máš jistý plat, odvedené daně a zajištěné projekty. Určitě ale svoji firmu informuj, kde plánuješ pobývat.

Jak to je s enterpreneurs a malými podnikateli?

Druhá skupina digitálních nomádů jsou entrepreneurs a malí podnikatelé. V tom případě si musíš zajistit ty sám business licence (živnostenské oprávnění), projekty, klienty a zároveň si také hlídat správný odvod daní, pojištění atd. Začátky nemusí být snadné, ale pokud jsi rád sám sobě šéfem, může to být ta pravá volba. A nakonec i když jsou začátky plné výzev, díky cestování můžeš pracovat na tvém networku a získat pracovní příležitosti o kterých by se ti v Čechách možná ani nesnilo.

Jaké jsou nejčastější remote práce?

Pokud se rozhodneš hledat práci na dálku, v současnosti je rozhodně nejvíce takových pozic v IT. Pokud ale nejsi ajťák, nemusíš házet flintu do žita. 

Také můžeš hledat pozice jako Data Analyst, Copywriter, nebo Virtuální Asistent/ka. 

Také se mohou objevit pozice jako grafik, online recruiter nebo lektor online lektor jazyků. V neposlední řadě se v současnosti objevuje i spousta pozic, které vyžadují ovládání AI. Možností je spousta. 

 

Určitě i zvaž investici do nějakého ověřeného kurzu, nikdy není pozdě naučit se něco nového, ať už se jedná o IT dovednosti nebo práce s AI.

 

Před odjezdem určitě měj i finanční zálohu pro nečekané situace, ať už by to byla nečekaná cesta domů nebo nečekané zdravotní komplikace a návštěva lékaře.

https://tomekmaciejewski.pl/

Nečekaný nákup letenky na poslední chvíli nebo návštěva lékaře se může prodražit. Určitě bys měl mít dobré zdravotní pojištění, i tak ale pojišťovny často proplácí náklady až zpětně. 

 

Dobře si rozmysli i destinaci a propočítej finanční náklady v dané zemi nebo zemích, kolik tě budou stát víza, nájem, jídlo, koníčky atd.

Být digitální nomád je určitě velká výzva, ale taky to pro tebe bude velká zkušenost. Můžeš získat spoustu zážitků a zkušeností, poznáš nové země a spoustu zajímavých lidí a navážeš nejen nová přátelství, ale i pracovní kontakty. 

 

Networking v zahraničí je velká investice do budoucnosti. A v neposlední řadě zažiješ spoustu zábavy.

 

Tak co, máš na to stát se digitálním nomádem?
Článek pro tebe sepsala Iva Beznosková, expatka žijící v jihovýchodní Asii
Ve světě financí jsme tví parťáci už od roku 2021. Pokud nás chceš podpořit a pracovat na své finanční gramotnosti spolu s námi, sleduj nás na našich sociálních sítích.
Líbil se vám článek? Sdílejte ho.

Další články

Nová éra finanční gramotnosti: Appka, díky které nekrachneš 💸

Banky15. 10. 20243 minuty

Dnešní doba vyžaduje, abychom se všichni, a především mladá generace, naučili, jak se orientovat ve světě financí zábavně, rychle a …

Jak se finančně připravit na mateřskou

Spoření14. 10. 20245 minut

Plánování mateřské dovolené není lehkým úkolem. Pro někoho to může znamenat pečlivé plánování, zatímco pro jiné to představuje překročení rozpočtu …

Prohlédnout všechny