fbpx
Základy

Kolik stojí svatba?

14. 2. 2024 4 minuty Jana Kapalová
Dneska se podíváme na přehled základních položek, za které se obvykle na českých svatbách utrácí.

Od malá zjišťujeme, že většina pohádek končí svatbou. Jelikož si z 90 % bere někdo prince či princeznu, cena svatby se v ten moment úplně neřeší a ještě pozvou celé království. Takový luxus si většina z nás nejspíš nemůže dovolit, ale vlastní svatbu pravděpodobně jendou organizovat budem. Dnes se zaměříme na to, kolik taková svatba vlastně stojí.

 

Podle serveru Simply yes stojí průměrná česká svatba s 50 hosty od 100 do 250 tisíc korun. Cena je dána spousta proměnnými, jako místo, jídlo, délka (bude třeba ubytování pro hosty), další program, jídlo – oběd/večeře/placený bar/dort/jiné občerstvení/přípitek, a především počet hostů, od kterého se odvíjí finalní suma.

Zdroj: Wedgewood Weddings

Low cost svatba

Nejvíc low-cost varianta civilní svatby je na úřadu. Každý matriční úřad má stanovená místa a termíny pro konání svateb – některé obce mají tyto informace na svých internetových stránkách.

 

Pokud se vezmete v termín a na místě předem úřadem stanoveném, neplatíte nic. Pokud si místo a termín chcete vybrat sami, a úřad vám vyhoví, zaplatíte správní poplatek 1 000 Kč. Takovou svatbu můžete uspořádat prakticky kdekoliv.

 

Pokud vám záleží spíše na budgetu, ideální je svatba na vlastní zahradě či u známých, kde za místo neplatíte nic. Pronájem prostor na hradě či zámku vás pak vyjde na tisíce až desetitisíce.

 

Co se týká církevní svatby v kostele, samotný církevní akt může být taky zdarma. Je ale obvyklé přispět farnosti, na které se obřad odehrál. Pokud ovšem chcete v odsvěceném kostele civilní svatbu, tu už zaplatit musíte, cena záleží na místu konání, pohybuje se ale v průměru v řádu tisíců až nižších desetitisíců.

Napsali jsme e-book s 10 praktickými tipy, jak snížit výdaje a konečně začít šetřit.

Přihlaš se k odběru novinek a získej ho i ty. 📖

Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Oblečení a doplňky na svatbu

Na sňatek budete potřebovat taky prstýnky, jejicž cena se odvíjí především od použitého materiálu, nejčastěji jde o vyšší tisíce korun. Prsteny z jiných materiálů než je zlato (cca od 8 000 Kč) nebo stříbro (kolem 5 000 Kč) můžete pořídit i za nižší částku.

 

Ani svatební šaty a oblek se neřadí zrovna mezi zanedbatelné položky. Pokud doma vhodné šaty či oblek nemáte, a rádi byste neutratili celé své jmění, můžete si pořídit nějaké klasické šaty, které nejsou určené vyloženě na svatbu.

 

Další možností, jak při výběru svatebních šatů a obleku neutratit deseti nebo i statisíce, je navšítivit půjčovnu. Půjčovné se pohybuje v řádu tisíců. Nevýhodou je, že je na ně při obřadu dávat zvýšený pozor. V případě znečištění platíte penále.

 

Pokud si přeci jen budete chtít pořídit vlastní šaty či oblek, můžete je po svatbě prodat, případně je rovnou koupit z druhé ruky. Shánět můžete například na Vintedu nebo na Bazoši. Nevěsty tu často nabízí své svatební šaty, které mnohdy zakoupily v drahých svatebních salonech.

Zdroj: Pixabay

Kolik na svatbě utratíte za jídlo

Pokud chceme kromě svatby uspořádat také svatební hostinu, významnou položkou ve vašem rozpočtu budou tvořit prostory a jídlo. Za stravu pro jednu osobu zaplatíte kolem 1 000-3 000 Kč, cena se samozřejmě odvíjí výběrem restaurace i jídly.

 

Levnější variantou je pozvat na svatební hodinu jen rodinu. Pokud máte dům, můžete svatební hostinu uspořádat na vlastní zahradě a významně tak snížit náklady spojené s pronájmem prostorů. Další možností je uspořádat večířek pouze pro vybrané osoby a domluvit se, co kdo donese.

Ve světě financí jsme tví parťáci už od roku 2021. Pokud nás chceš podpořit a pracovat na své finanční gramotnosti spolu s námi, sleduj nás na našich sociálních sítích.
Líbil se vám článek? Sdílejte ho.

Další články

Nová éra finanční gramotnosti: Appka, díky které nekrachneš 💸

Banky15. 10. 20243 minuty

Dnešní doba vyžaduje, abychom se všichni, a především mladá generace, naučili, jak se orientovat ve světě financí zábavně, rychle a …

Jak se finančně připravit na mateřskou

Spoření14. 10. 20245 minut

Plánování mateřské dovolené není lehkým úkolem. Pro někoho to může znamenat pečlivé plánování, zatímco pro jiné to představuje překročení rozpočtu …

Prohlédnout všechny