fbpx
Pojištění

Je životko must have, nebo ne? 

20. 6. 2024 5 minut Pavlína Králová

Přemýšlíš, že si pořídíš životní pojištění? Pak je dnešní článek přímo pro tebe! Podíváme se na zoubek tomu, co to životko vlastně je, jaký má účel a proč stojí za to ho zvážit.

Životko patří k pojištěním, nad kterými stojí za to se zamyslet. Je to jedno z nejdůležitějších pojištění, které je výhodné si pořídit v době, kdy ho zrovna nepotřebuješ, protože až nastane čas, kdy ho budeš potřebovat, už bude pozdě na jeho sjednání. Sjednat si ho můžeš u pojišťovny nebo banky.

zdroj: unsplash.com

Komu se životko vyplatí nejvíc?

Životko se určitě vyplatí otcům, kteří živí celou rodinu, matkám samoživitelkám nebo OSVČ, jejichž příjem může být nepravidelný. Životní pojištění tě podrží v případě vážné nemoci a s ní spojené dlouhodobé a drahé hospitalizace. A když se stane něco nečekaného, co omezí tvoji schopnost pracovat nebo ji dokonce úplně ztratíš, pomůže ti vyrovnat se s komplikacemi a udržet si svou životní úroveň, zvlášť pokud nemáš nic našetřeno.
zdroj: unsplash.om
Životní pojištění se může hodit také těm, kdo splácí hypotéku.  Některé banky při sjednávání hypoték nabízejí současně také sjednání životka, nicméně žádný zákon neříká, že je třeba mít k hypotéce životní pojištění.

Je ti sotva 20 a nemáš závazky? Perfektní!

Víš, že když si sjednáš pojištění ještě za mlada, pojišťovna tě bez problémů přijme? A když pojištění uzavřeš na dlouhou dobu, třeba na patnáct a více let, získáš tak i lepší cenu? S věkem totiž rostou zdravotní rizika a s nimi i cena pojištění. Když si ho pořídíš včas, budeš mít (alespoň finančně) o starost míň.

zdroj: unsplash.com
Pojistné můžeš platit měsíčně, čtvrtletně, půlročně nebo ročně, podle toho jak si to nastavíš ve smlouvě.

Na kolik se pojistit?

Aby poradce mohl tvou situaci správně posoudit, musíš mu o sobě sdělit co nejvíce informací, jako je tvoje výška a váha, čisté měsíční příjmy, součet tvých měsíčních výdajů, jestli máš nějakou finanční rezervu a nebo hypotéku. Odborníci tvrdí, že cena pojištění by se měla pohybovat na úrovni pěti procent příjmu. Průměrně se pohybuje v rozmezí 500 – 2000 Kč měsíčně.
zdroj: https://leadsurance.com/

Použij srovnávače

Nejjednodušší cestou je sjednat si pojištění online. Na to, které pojištění vybrat, můžeš použít srovnávač rixo.cz, klik.cz nebo srovnej.to. Srovnávače ti zobrazí několik nabídek od různých pojišťoven a ty se nenapálíš ani cenou, ani plněním.

Nezapomeň ani na připojištění ke svému životnímu pojištění

Tvoje životní pojištění by mělo být přizpůsobeno tvým individuálním potřebám. Poskládat si ho můžeš kombinací různých druhů připojištění, která pokrývají konkrétní nepříznivé situace jako je pracovní neschopnost, hospitalizace, invalidita, ztráta soběstačnosti, úraz, trvalé následky úrazu nebo závažné onemocnění. Nevnímej životko jako spoření nebo investici, ze které jednou něco dostaneš zpátky. Naopak, pro tebe a tvoji rodinu tvoří záchrannou síť, kterou ale nikdy nemusíte využít.
Víš, že když si sjednáš životní pojištění, můžeš ušetřit na daních? Zaměstnavatel ti může na životní pojištění přispívat až 50 000 Kč ročně. Tento příspěvek je osvobozen od daně z příjmu i odvodu zdravotního a sociálního pojištění.

Znáš investiční životní pojištění?

Tohle pojištění je složeno ze dvou složek – pojistné a investiční. Aby pojištění fungovalo jako pojistná ochrana, měla by převažovat pojistná složka. V rámci investiční složky se investuje jako v podílových fondech a návratnost investice může být nulová. Tohle pojištění je velice rizikové a nenabízí garantovaný výnos.
Nepleť si rizikové životní pojištění s investičním životním pojištěním, u kterého není garantovaná výše zhodnocení. Další jeho nevýhodou jsou různé poplatky jako např. vstupní poplatek, poplatek za správu fondů nebo měsíční poplatek. Pokud se rozhodneš zrušit pojistnou smlouvu předčasně, může ti být vyplacena výrazně nižší částka, než je hodnota rezervy na účtu.

Pravidelně svoji pojistku aktualizuj

Během trvání pojištění je důležité svou pojistku často aktualizovat. Je vhodné ji upravit zejména při narození dítěte, v momentě, kdy získáš hypotéku, nebo při změně rizikovosti práce. Pojistné limity musí odrážet tvůj měsíční příjem a finanční potřeby. Jen tak tě může životko správně chránit před neočekávanými událostmi a jejich finančními dopady.

Neboj se poradit se specialisty a podívat se na své možnosti, aby sis mohl vybrat to nejlepší řešení.
Ve světě financí jsme tví parťáci už od roku 2021. Pokud nás chceš podpořit a pracovat na své finanční gramotnosti spolu s námi, sleduj nás na našich sociálních sítích.
Líbil se vám článek? Sdílejte ho.

Další články

Nová éra finanční gramotnosti: Appka, díky které nekrachneš 💸

Banky15. 10. 20243 minuty

Dnešní doba vyžaduje, abychom se všichni, a především mladá generace, naučili, jak se orientovat ve světě financí zábavně, rychle a …

Jak se finančně připravit na mateřskou

Spoření14. 10. 20245 minut

Plánování mateřské dovolené není lehkým úkolem. Pro někoho to může znamenat pečlivé plánování, zatímco pro jiné to představuje překročení rozpočtu …

Prohlédnout všechny