fbpx
Investování

Jakým způsobem investovat do akcií?

26. 6. 2024 4 minuty Jana Kapalová

Lákal tě někdy nákup akcií? Přemýšlel jsi nad tím, jak se můžeš osamostatnit? Nevěříš státu, že ti zajistí důchod? Jestli jsi alespoň na jednu otázku odpověděl ano, tak je tenhle článek pro tebe. Akcie. Každý to slovo zná. Víš opravdu, co to znamená? Jestli ne tak nevadí, pokusíme se ti to přiblížit. Akcie je podíl na firmě, kterou si můžeš koupit.

Existuje spousta způsobů, přes který je to možné, ale dnes se zaměříme, co je důležité vědět před nákupem. Určitě je dobré se ptát, zda tuhle akcii koupit, jestli je to dobrá investice teď nebo byla před měsícem, či bude za 5 let.
Když si položíš otázku Jakým způsobem chceš investovat, tak gličneš hned 2 zásadní chyby – strach z nákupu a tzv. FOMO – fear of missing out, což je velký problém.
Může se stát, že cena akcie vyroste o 5 nebo dokonce o 10 % a ty máš strach, že ti ujede vlak, a tak rychle bez pečlivého promyšlení akcie nakoupíš. Po pár dnech se hodnota akcie propadne na hodnotě.
https://www.deansignori.com/

Naštěstí na tenhle problém existuje řešení v otázce „Jakým způsobem chci investovat“.  

 

Jaké jsou 4 hlavní strategie investování do akcií?

Dollar Cost Averaging - DCA

Nakupování akcií je primárně analytická práce, kde by emoce měly jít stranou. DCA strategie spočívá v tom, že pravidelně  (každý měsíc) investuješ fixní částku (např. 200 Kč). Nesnažíš se při tom trh předvídat ani časovat. To je totiž skoro nemožné.

Napsali jsme e-book s 10 praktickými tipy, jak snížit výdaje a konečně začít šetřit.

Přihlaš se k odběru novinek a získej ho i ty. 📖

Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Příklad:
Představ si částku 200 Kč. V červnu nakoupíš 20 ks akcií, v červenci pouze 4 ks, v srpnu 5 ks a v září jen 2 ks. Touto strategií nejste ovlivněni emocemi, protože stále kupuješ za stejnou částku 200 kč a je ti “jedno”, kolik kusů akcií koupíš.

zdroj: vlastní tvorba

Averaging up (průměrování nahoru) - AP

Touto strategií je myšleno, že i když je akcie společnosti dnes na svém maximu, tak za 5 let bude stále výš, tudíž si jí koupíme i když je na “maximu” ceny. POZOR: je nutné si vybrat společnost, která tady s nejvyšší pravděpodobností bude i za 5 let. Měli bychom proto vybírat opatrně a investovat do kvalitních společností, třeba těch, které jsou velké nebo si lidstvo bez jejich výrobků nedokáže představit život, jde např. o Apple, Google, Amazon nebo třeba Nvidia.

Cena akcie Nvidia byla před 5 lety na hodnotě 36 $ za kus, a to byla na svém “maximu”. Dnes je cena za 1 kus akcie 1 209 $!

Buying the Dip - BTD

Tato strategie je podobná průměrování nahoru. I ceny akcií opravdu velkých firem, jako je třeba Microsoft, nejdou souvisle nahoru, ale zažívají i poklesy, ať už kvůli změně vedení, nebo že nižšímu odbytu výrobků. Může být proto výhodné si tyto akcie „ve slevě“ koupit. Kdo by neměl rád slevy?

Dividend Reinvest Plan - DRIP =>

Poslední strategie je založená na efektu sněhové koule.

https://www.google.com/
https://www.google.com/

Strategie DRIP spočívá v tom, že všechny získané dividendy reinvestuješ. Za 1. dividendu dostaneš např. 100 kč, za další už 120 Kč, za třetí 180 Kč a tak dále, čímž vzniká efekt sněhové koule. Investoval jsi pouze na začátku a dál už nic, pouze získané dividendy. Zisk se tak tvoří nejen z počátečního investovaného kapitálu, ale také z reinvestovaných dividend.

YouTube kanál Ondřeje Koběrského

Na grafu je vidět efekt sněhové koule. Na začátku je zainvestováno 10 000 $ do indexu S&P 500 a nic víc. Křivka popisuje je konečný stav po 57 letech po výběru dividend, modrá křivka znázorňuje majetek, když byly dividendy reinvestovány.  Rozdíl je obrovský – téměř 5násobný.

Všechny zmíněné strategie se dají vzájemně kombinovat.

A co je důležité na závěr?

Investování je běh na dlouhou trať. Je to jako běžet maraton. Je velký rozdíl investovat a hazardovat s penězi na trhu. Na investování je potřeba chladná hlava a hlavně bez emocí.

Ve světě financí jsme tví parťáci už od roku 2021. Pokud nás chceš podpořit a pracovat na své finanční gramotnosti spolu s námi, sleduj nás na našich sociálních sítích.
Líbil se vám článek? Sdílejte ho.

Další články

Nová éra finanční gramotnosti: Appka, díky které nekrachneš 💸

Banky15. 10. 20243 minuty

Dnešní doba vyžaduje, abychom se všichni, a především mladá generace, naučili, jak se orientovat ve světě financí zábavně, rychle a …

Jak se finančně připravit na mateřskou

Spoření14. 10. 20245 minut

Plánování mateřské dovolené není lehkým úkolem. Pro někoho to může znamenat pečlivé plánování, zatímco pro jiné to představuje překročení rozpočtu …

Prohlédnout všechny