fbpx
Základy

Jak ušetřit na zimních sportech v roce 2024

29. 1. 2024 5 minut Jana Kapalová
Jak si letošní zimu užít tak, abyste se radovali a peněženka neplakala.
„Nejkrutější mrazy za 40 let.” Takových titulků poslední dobou jen přibývá. Při pohledu na zasněženou krajinu to přímo vybízí k nějakému zimnímu sportu. Některé novinové titulky ale zněly i takhle – „Lyžování v cizině rekordně zdraží. Jednodenní skipas vyjde i na 75 eur.” Jak si teda užít zimní sporty, ale nenechat se u toho zruinovat?

Na jaké ceny se připravit

Nejprve se podíváme na ta to, kolik takový výlet na hory stojí. Je fajn vědět, že lyžování i snowboarding patří mezi ty nejdražší aktivity, kterým se na horách můžete věnovat.

 

Třeba den ve skiareálu Dlouhoňovice vás vyjde na 350 Kč, ve Špindlu od 1 480 Kč při zakoupení předem a až 1 690 Kč při zakoupení na místě. Jednotlivé regiony se samozřejmě neliší cenou, ale i počtem a délkou sjezdovek. V sousedním Slovensku, v Tatranské Lomnici, pak stojí denní pas 49 eur.

 

Skipasy ale nejsou jediné, co budete potřebovat. Dalším výdajem je doprava na místo a ubytování, v případě že se rozhodnete svůj výlet prodloužit. Cena se pak liší nejen podle lokality. Poslední důležitou  položkou na seznamu, pomineme-li zimní oblečení, je vybavení – lyže, lyžáky, snowboard. Pokud nemáte své vlastní, a nechcete si je kupovat, můžete zajít do půjčovny.

Pokud si vybavení vypůjčíte přímo ve ski areálu, helma, lyže a lyžáky vás na den vyjdou kolem 500 Kč. Podobně je na tom i snowboard. Ceny za celoroční půjčovné můžou být nižší, pak však stojí za uvážení zakoupení vlastního vybavení.

 

Třetím oblíbeným sportem jsou brusle. Vstup na kluziště vyjde na 100-200 Kč. Výhodou kluzišť je, že jsou skoro ve všech městech, takže dopravu řešit nemusíte. Většina kluzišť vám brusle půjčí – cena začíná na 100 Kč za den. Pokud budete mít štěstí, můžete si zabruslit jen za cenu vstupu, některá kluziště půjčují brusle zdarma. Vlastní brusle seženete už od od 500 Kč.

Jak na to všem ušetřit

1) Pokud máte ISIC, stačí otevřít jejich webovky a zjistit, na jaké sjezdovky máte slevu. S ISICem máte aktuálně slevu na 72 lyžařských středisek v ČR. Slevy však platí mezinárodně, takže zlevněné skipasy můžete hledat i v zahraničí. Ceny jsou díky ISICu nižší průměrně o 20 %, což se vyplatí.

 

2) Pokud ISIC nemáte, můžete si pořídit Gopass, se kterým získáte nejen super slevy, ale i výhody, jako třeba zrušení skipasu z důvodu špatného počasí.

 

Co se týká dopravy a ubytování, studentům se opět vyplatí použít ISIC, díky kterému získáte slevy nejen na dopravu, ale taky až 4% cash back na booking.com a až 15% slevu na ubytování. Že ISIC nemáte? Sledujte akce na Slevomatu. Často tu totiž seženete zájezd i s ubytováním za zlomek ceny.

 

Tip: U nabídek na Slevomatu vždy zkontrolujte oficiální stránky hotelů, hostelů nebo cestovek. Často se stává, že nabídky ubytování jsou na jejich webech ještě výhodnější.

 

Pokud nemáte vybavení, nejlevnější varianta je vypůjčit si ho od kamaráda. Jediné, co vás to bude stát, je cena za seřízení, a to je v řádech nižších stovek.

Zdroj: SnowBrains.com

Na co je dobré nezapomenout

Položka, na které byste šetřit neměli, je pojištění. Ano, i pokud jste v Čechách. Ačkoliv vás při úrazu ošetří díky běžnému pojištění, co si platíte každý měsíc, je třeba myslet na situace, které klasické pojištění nepokrývá. Jde třeba o situace, kdy způsobíte úraz či škodu někomu jiného nebo máte kvůli úrazu trvalé následky. I tady platí, že štěstí přeje připraveným. Pokud máte ISIC, bude se ti hodit i tady. Na webu ISIC sjednáš výhodné pojištění přímo z pohodlí domova. Pojištění máte také, pokud si platíte Revolut premium.

Pokud chcete najít místo na lyžování ve vašem okolí, doporučujeme stránku https://www.kamzasnehem.cz, která monitoruje podmínky pro lyžování v ČR. Existují ale i levnější alternativy. Jednou z nich je běžkování.

 

Výhodou běžkování je spousta tras zdarma. Zapůjčení vybavení přitom cenově vychází podobně jako lyže. Je to sice něco úplně jiného, ale oboje má své kouzlo.

 

A to nejlepší nakonec – nejvíc low cost varianta zimního „sportování” je zavzpomínat na dětství, vzít staré sáňky nebo boby a najít kopec 😉

Ve světě financí jsme tví parťáci už od roku 2021. Pokud nás chceš podpořit a pracovat na své finanční gramotnosti spolu s námi, sleduj nás na našich sociálních sítích.
Líbil se vám článek? Sdílejte ho.

Další články

Nová éra finanční gramotnosti: Appka, díky které nekrachneš 💸

Banky15. 10. 20243 minuty

Dnešní doba vyžaduje, abychom se všichni, a především mladá generace, naučili, jak se orientovat ve světě financí zábavně, rychle a …

Jak se finančně připravit na mateřskou

Spoření14. 10. 20245 minut

Plánování mateřské dovolené není lehkým úkolem. Pro někoho to může znamenat pečlivé plánování, zatímco pro jiné to představuje překročení rozpočtu …

Prohlédnout všechny