fbpx
Práce

Jak se připravit na pohovor

10. 7. 2024 3 minuty Jana Kapalová
Pozvali tě na pracovní pohovor? Přípravu nepodceňuj! Pojď se s námi podívat na několik užitečných rad, díky kterým se zvýšíš možnost tvého úspěchu.

Zjisti si potřebné informace o místě, kam se hlásíš

Můžou to být relevantní informace jako je historie, firemní kultura, produkty nebo služby, které organizace nabízí. Ukaž recruiterovi, že jsi připraven a máš o pracovní pozic zájem. Vysvětli, co tě na nabídce zaujalo a proč.
  • Připrav si na pohovor dokumenty, které jsi neposlal spolu s žádostí o pracovní pozici a jsou relevantní pro výběrové řízení (například pracovní posudek).

Připrav si odpovědi

Na pohovoru tě neminou otázky od recruiterů. Předem si nacvič odpovědi na typické otázky jako jsou tvé silné a slabé stránky, předchozí pracovní zkušenosti, jak se vypořádáváš se stresovými situacemi nebo kde se vidíš za několik let. Můžeš si vytvořit příklady konkrétních situací a nacvičit si na ně odpovědi.
  • Je dobré se před pohovorem uvolnit od stresu, chceš ze sebe přeci vydat to nejlepší. K tomu ti pomohou techniky hlubokého dýchání, krátká meditace, pozitivní afirmace, případně to, co pro tebe efektivně funguje.

Napsali jsme e-book s 10 praktickými tipy, jak snížit výdaje a konečně začít šetřit.

Přihlaš se k odběru novinek a získej ho i ty. 📖

Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Profesní cíle

Definuj si své profesní cíle, motivaci a proč chceš pracovat na dané pozici. Umožní ti to být při pohovoru přesvědčivější a ukázeš, proč jsi právě ty ideální kandidát.
Podívej se také na vyžadované skills a zjisti, jestli jsi je někdy využil na podobných úkolech nebo pozicích. Určitě buď připravený o svých dovednostech a zkušenostech vyprávět.
  • Na pohovor přijď rozhodně včas.

Připrav si své otázky

Recruiter na tebe bude mít řadu otázek, připrav se taky. Je vhodné položit otázky ukazující tvůj zájem o organizaci a danou pracovní pozici. Můžeš se ptát například na pracovní pozici, prostředí, kulturu a týmovou spolupráci, rozvoj a školení nebo společenskou odpovědnost.
  • Například: “Jaké jsou možnosti pro kariérní růst/vzdělávání/pracovní stáž v zahraničí?”

Pohovor v cizím jazyce

Může se ti stát, že pokud to daná pozice vyžaduje, bude část pohovoru vedena v cizím jazyce. Důkladně si tak připrav odpovědi na časté otázky a nacvič si vyprávění v příslušném cizím jazyce.

Na konci pohovoru

Nezapomeň poděkovat za příležitost a vyjádři zájem o dalším postupu v procesu náboru.
  • Na pohovoru nikdy nekritizuj předchozího zaměstnavatele. A proč? Budoucí zaměstnavatel by si mohl myslet, že budeš v budoucnu takhle mluvit i o nich, budou z tebe mít negativní dojem a sníží se ti šance na úspěch při pohovoru.

Další články ze série Jak na první práci:

Kde hledat první práci (brigádu)? | Nekrachni

Jak napsat CV | Nekrachni


Ve světě financí jsme tví parťáci už od roku 2021. Pokud nás chceš podpořit a pracovat na své finanční gramotnosti spolu s námi, sleduj nás na našich sociálních sítích.
Líbil se vám článek? Sdílejte ho.

Další články

Nová éra finanční gramotnosti: Appka, díky které nekrachneš 💸

Banky15. 10. 20243 minuty

Dnešní doba vyžaduje, abychom se všichni, a především mladá generace, naučili, jak se orientovat ve světě financí zábavně, rychle a …

Jak se finančně připravit na mateřskou

Spoření14. 10. 20245 minut

Plánování mateřské dovolené není lehkým úkolem. Pro někoho to může znamenat pečlivé plánování, zatímco pro jiné to představuje překročení rozpočtu …

Prohlédnout všechny