fbpx
Práce

Jak napsat CV

10. 7. 2024 4 minuty Jana Kapalová
Dobře strukturované CV vytváří pozitivní první dojem a zdůrazňuje tvoje skills, což může hrát klíčovou roli při výběrovém řízení. Pojď se s námi podívat, jak napsat dobré CV.

Jak by mělo CV vypadat?

  • Keep it brief – méně je více.
  • Používej jednoduché a čitelné písmo, text strukturuj do odstavců a odrážek, piš hierarchicky a chronologicky.

1. Osobní údaje

Do hlavičky CV uveď základní osobní informace jako je jméno, příjmení, kontaktní informace, případně dosažený titul. Můžeš zde také uvést adresu aktuálního bydliště nebo pouze okres, kde žiješ.

Do CV neuváděj informace o své zdravotní kondici, počtu členů domácnosti nebo rodinném stavu. I kdyby to po tobě někdo chtěl, máš právo tyto informace nesdílet.

Pokud máš webové stránky, reprezentativní sociální sítě nebo portfolio, které chceš prezentovat, nezapomeň se o nich zmínit a přidat odkaz.

zdroj: unsplash.com

2. Pracovní zkušenosti

Na této části si dej záležet, protože je magnetem pro oči personalistů. Řiď se zásadou dodržování hierarchie a chronologie – od nejnovější po nejstarší. Nezapomeň na uvedení názvu organizace, měsíc a rok začátku a konce trvání každého pracovního vztahu.

 

Pomocí odrážek uveď pozice a pracovní aktivity, které jsi vykonával a nezapomeň třeba uvést nějaký úspěch nebo kam jsi organizaci posunul. Zde můžeš informace uvést podrobněji, ale určitě ne na několik odstavců. Pokud máš za sebou neplacenou činnost jako například dobrovolnictví, určitě to do životopisu uveď.

  • Zaměř se na informace, které jsou relevantní dané pozici.
  • Nic si nevymýšlej nebo nepřeceňuj své znalosti, personalista si to ověří.
  • Rozhodně nepiš nic negativního o svém předchozím zaměstnání. Může to vyvolat pocit nedůvěryhodnosti a nedostatečného profesionálního přístupu kandidáta.

Napsali jsme e-book s 10 praktickými tipy, jak snížit výdaje a konečně začít šetřit.

Přihlaš se k odběru novinek a získej ho i ty. 📖

Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

3. Vzdělání

Pokud jsi student nebo absolvent, tyto informace určitě nesmí v CV chybět a nejlépe je uveď hned za osobní údaje. Jako absolvent uvádíš nejvyšší dosažené vzdělání a jako student aktuální studium. Podstatné je zmínit název školy, typ studia, studovaný obor a rok ukončení studia (případně předpokládaný konec). Vypiš také relevantní kurzy, které jsi absolvoval.

4. Dovednosti a znalosti

Neboj se do CV uvést své dovednosti a znalosti. Je dobré zmínit, jestli máš řidičský průkaz, ovládáš jeden nebo více cizích jazyků nebo jsi profík v programování. Nejlepší je přizpůsobit informace tomu, co potenciální zaměstnavatel potřebuje.
  • Není nutné uvádět koníčky a zájmy, pokud přímo nesouvisí s pracovní pozicí, o kterou se ucházíš.

5. Vzhled

Ideálně jedna strana, max dvě. Personalista hodnotí pouze tvé nejdůležitější a nejrelevantnější skills. Tvoje CV bude působit profesionálněji a efektivněji.
Nezapomeň, že vizuální stránka je důležitá. Pokud se hlásíš na marketingovou nebo grafickou pozici, měl by tomu vzhled CV odpovídat. Vizuálně dobře zpracované CV má snadno čitelný obsah a může výrazně zvýšit tvou šanci na pozvání do dalšího kola výběrového řízení.
  • CV si můžeš vytvořit pomocí šablon dostupných na internetu, kde si je můžeš snadno aktualizovat.
  • Aktualizuj průběžně své CV.
Ve světě financí jsme tví parťáci už od roku 2021. Pokud nás chceš podpořit a pracovat na své finanční gramotnosti spolu s námi, sleduj nás na našich sociálních sítích.
Líbil se vám článek? Sdílejte ho.

Další články

Nová éra finanční gramotnosti: Appka, díky které nekrachneš 💸

Banky15. 10. 20243 minuty

Dnešní doba vyžaduje, abychom se všichni, a především mladá generace, naučili, jak se orientovat ve světě financí zábavně, rychle a …

Jak se finančně připravit na mateřskou

Spoření14. 10. 20245 minut

Plánování mateřské dovolené není lehkým úkolem. Pro někoho to může znamenat pečlivé plánování, zatímco pro jiné to představuje překročení rozpočtu …

Prohlédnout všechny