fbpx
Daně

Jak danit investice?

25. 4. 2024 5 minut Jana Kapalová
V článku najdeš praktické informace, jak danit příjem z prodeje cenných papírů a držby dividend.

Investice a daně jsou neodmyslitelně spojeny. Připravili jsme pro tebe přehledné informace, které ti pomohou zorientovat se v složitém světě danění investic. Víš, že v určitých případech příjmy z prodeje cenných papírů nemusíš danit? Ne? Tak scrolluj dál!

 

Příjmy z cenných papíru se dělí na dvě základní kategorie – příjmy z prodeje cenných papírů a příjmy z držby cenných papírů.

Příjem z prodeje cenných papírů (typicky jde o akcie)

Zisk z prodeje cenných papírů se daní 15 % a v daňovém přiznání se uvádí k oddílu “Ostatní příjmy”. Když prodáš akcie, získáš peníze. Tyhle peníze jsou tvým příjmem. K výpočtu daně potřebuješ základ daně. Ten zjistíš tak, že od příjmů odečteš náklady.

 

Mezi náklady patří kupní cena za cenné papíry a poplatky spojené s prodejem cenných papírů.

Příjem a zisk není totéž.

Příklad: Kateřina v únoru investovala do akcií Komerční banky 100 000 Kč a v prosinci je prodala za 110 000 Kč. Její příjem byl 110 000 Kč a zisk 10 000 Kč (110 000 Kč – 100 000 Kč). Kateřina zdaní pouze zisk (10 000 Kč). V případě, že by její příjem byl nižší než 100 000 Kč, nemusí daňové přiznání podávat vůbec.

Napsali jsme e-book s 10 praktickými tipy, jak snížit výdaje a konečně začít šetřit.

Přihlaš se k odběru novinek a získej ho i ty. 📖

Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Tip: Ze zisku můžeš odečíst také ztrátu.

 

zdroj:unsplash.com

Příjem z držby akcií

Danění dividend se liší podle toho, jestli má daná společnost sídlo v České republice nebo v zahraničí. Dividendy z tuzemských společností získáváš v čisté výši (zdaněné), proto je nemusíš v daňovém přiznání uvádět. Jestli ti na účet přistávají dividendy ze společností se sídlem mimo Českou republiku, např. od Applu, do daňového přiznání je musíš uvést vždy, a to i když ti přistály na účet již zdaněné. V daňovém přiznání je uvádíš do oddílu “Příjmy z kapitálového majetku”.

 

Česká republika má s většinou vyspělých států uzavřené Smlouvy o zamezení dvojího zdanění, díky kterým nemusíš jeden příjem danit dvakrát. Při vyplňování daňového přiznání se i tak vyplatí ověřit si, jak na tom ČR s daným státem je. Státy, se kterými má Česká republika sjednané smlouvy o zamezení dvojitého zdanění, najdeš na webu Ministerstva financí.

 

Víš, že výši dividend je třeba prokázat? Stačí ti k tomu výpis od tvého brokera.

 

zdroj: unsplash.com

‍A co když mi chodí dividendy v dolarech?

Jasně, dividenda z Applu ti na účet těžko přijde v českých korunách. Vzhledem k tomu, že do českého daňového přiznání je třeba uvádět veškeré částky v korunách, částky musíš převést. K převodu cizí měny na české koruny použij jednotný kurz, který stanovuje Finanční správa ČR. Všechny kurzy najdeš na webu.

 

Slyšel jsi někdy o formuláři W-8BEN? Jde o formulář, kterým potvrzuješ, že odvádíš daně v České republice. Díky tomu můžeš danit americké dividendy pouze 15 %, nikoliv americkou sazbou ve výši 30 %. 

Výjimky, kdy nemusíš podávat daňové přiznání


V některých případech daňové přiznání nemusíš vůbec podávat. Jaké to jsou?

 

Časový test – pokud mezi nákupem a prodejem cenného papíru uběhly víc než 3 roky, nemusíš je do daňového přiznání vůbec uvádět.

 

Hodnotový test – Pokud tvé celkové příjmy (nikoliv zisky!) z prodeje cenných papírů za zdaňovací období nepřesahují 100 000 Kč, nemusíš podávat daňové přiznání.

 

V ostatních případech je podání daňového přiznání povinné.

zdroj:everhour.com

Shrnutí


Základní orientace v danění investic je klíčová pro každého investora, ať už jsi začátečník nebo ostřílený profesionál. Informace v tomhle článku pro tebe můžou být cenným vodítkem k zorientování se ve složitých pravidlech a požadavcích.

 

Nezapomeň na možnosti, jak legálně snížit daňové zatížení. Využij smlouvy o zamezení dvojího zdanění nebo formulář W-8BEN, díky kterému zdaníš americké dividendy pouze 15 %. Zároveň je fajn sledovat změny v legislativě a přizpůsobit svou investiční strategii aktuálním podmínkám, abys maximalizoval svůj čistý zisk.

 

Daně příjmů z investic se řídí zákonem č. 586/1992 Sb. Pokud tě zajímají bližší informace, doporučujeme ti jít přímo ke zdroji.

Ve světě financí jsme tví parťáci už od roku 2021. Pokud nás chceš podpořit a pracovat na své finanční gramotnosti spolu s námi, sleduj nás na našich sociálních sítích.
Líbil se vám článek? Sdílejte ho.

Další články

Nová éra finanční gramotnosti: Appka, díky které nekrachneš 💸

Banky15. 10. 20243 minuty

Dnešní doba vyžaduje, abychom se všichni, a především mladá generace, naučili, jak se orientovat ve světě financí zábavně, rychle a …

Jak se finančně připravit na mateřskou

Spoření14. 10. 20245 minut

Plánování mateřské dovolené není lehkým úkolem. Pro někoho to může znamenat pečlivé plánování, zatímco pro jiné to představuje překročení rozpočtu …

Prohlédnout všechny