fbpx
Investování

Investování 1o1 aneb wtf co je dluhopis

9. 4. 2024 4 minuty Jana Kapalová

Hned na začátku bychom si měli představit nějaké pojmy, na které budete narážet (nejen) v našem textu:

Dluhopis je závazek dlužníka (emitenta = toho, kdo dluhopis vydal) splatit věřiteli (investorovi = tomu, kdo dluhopis koupil) určitou dlužnou částku v určitém termínu. Dále držiteli zajišťuje předem stanovený finanční výnos (kupon), který je vyplácen pravidelně (obvykle jednou ročně).


Dluhopisy patří mezi cenné papíry stejně jako třeba akcie nebo směnky. Na rozdíl od směnky mají dluhopisy pevně stanovenou splatnost (směnka je splatná na viděnou – věřitel ji může předložit k úhradě kdykoli) a obvykle zajišťují předem stanovený výnos.


Naopak akcie nepředstavují závazek dlužníka k věřiteli, ale podíl na vlastnictví společnosti. I když jsou dnes akcie populárnější než dluhopisy, mohou být méně výhodné. Dá se říct, že dluhopisy jsou méně rizikové než akcie u té samé firmy, protože v případě krachu jsou nejdřív uspokojeni držitelé dluhopisů a až poté akcionáři.


Dluhopisy zároveň poskytují stabilní nebo předvídatelnější výnos, na rozdíl od akcií. Ne každý dluhopis vyplácí kupóny stejně. Nejjednodušší je vyplácení dluhopisů s pevným kuponem – ať se děje cokoliv, vždy z něj dostanete stejnou výplatu.


Dluhopis s proměnlivým kuponem je takový, jehož kupon se mění v závislosti například na mezibankovních sazbách, nebo jiných smluvně domluvených sazbách. A dluhopisy diskontované? Ty nemají kupon. Kupují se s „diskontem“ tedy „se slevou“ oproti nominální hodnotě. Příklad diskontovaného dluhopisu: Koupím dluhopis za 90 Kč s tím, že za stanovenou dobu mi emitent dá 100 Kč.


Dále se dluhopisy dělí podle splatnosti, ta je vždy předem určená, jako u většiny investic, nejčastější střednědobé se pohybují mezi 1- 10 lety. Mohou být státní (vydávané státem), komunální (vydávané územními celky) nebo korporátní (vydávané firmami).


Právě státní dluhopisy, které vydává Ministerstvo financí, patří mezi nejbezpečnější způsoby investování, jelikož by musel zkrachovat stát, abys o svoji investici přišel. Dluhopisy se dále dělí na fixní (u nichž je výše výnosu neměnná) a reinvestiční (výnosy postupně rostou, nabízí se, aby byl věřitel motivován nechat si dluhopis smluvenou dobu).


Už jste slyšeli o protiinflačních dluhopisech? U tohoto typu dluhopisů se kuponová sazba upravuje podle míry inflace. Výnosy u všech státních dluhopisů jsou každoročně reinvestovány, to znamená, že peníze dostanete najednou na konci smluvené doby.


Při výběru dluhopisů je nejdůležitější zjistit, v jaké je firma, které půjčuji své peníze, kondici. Má nějaký majetek? Jak moc je zadlužená? Je vůbec profitabilní? Kolikátý v řadě by byl můj dluhopis v případně likvidace (tzn. podřízenost dluhopisu)?


Kromě toho je také třeba pohlídat si, kde sídlí jejich vydavatel (ten, komu půjčujete). Ti, kteří sídlí v ČR, jsou povinni zdanit úroky ještě před vyplacením, takže se o daně už nemusíte starat. Pokud vydavatel sídlí mimo ČR, musí věřitel odvést 15% daň z příjmů.


Pokud se rozhodneš pro nákup dluhopisů, je důležité vědět, že menší riziko nerovná se žádné riziko. Státní dluhopisy můžeš koupit u oficiálních distributorů jako je Česká spořitelna nebo ČSOB nebo online přes elektronický přístup ke správě majetkového účtu. Korporátní dluhopisy jde nakupovat online u brokerů, v rámci vaší banky a také v rámci dluhopisových fondů či ETF.

Ve světě financí jsme tví parťáci už od roku 2021. Pokud nás chceš podpořit a pracovat na své finanční gramotnosti spolu s námi, sleduj nás na našich sociálních sítích.
Líbil se vám článek? Sdílejte ho.

Další články

Nová éra finanční gramotnosti: Appka, díky které nekrachneš 💸

Banky15. 10. 20243 minuty

Dnešní doba vyžaduje, abychom se všichni, a především mladá generace, naučili, jak se orientovat ve světě financí zábavně, rychle a …

Jak se finančně připravit na mateřskou

Spoření14. 10. 20245 minut

Plánování mateřské dovolené není lehkým úkolem. Pro někoho to může znamenat pečlivé plánování, zatímco pro jiné to představuje překročení rozpočtu …

Prohlédnout všechny