fbpx
Základy

Šťastné a udržitelné

2. 12. 2023 9 minut Jana Kapalová
400772000_309522691957175_3824265617602023602_n

Tento článek vznikl ve spolupráci s investiční platformou Sypeto.

Šťastné a udržitelné


Vánoce jsou svátky klidu a míru. Vedle toho jsou to také svátky velkého konzumu a hýření. Podle společnosti ECo2 Greetings (2019) vyprodukuje každá domácnost o Vánocích o ⅓ víc odpadu, což odpovídá přibližně 5 pytlům navíc oproti běžnému období. 1 Neuvěřitelné!

 

V dnešním článku najdete několik tipů, jak na to jít udržitelněji. Že se neobejdete bez vánočního stromečku, dárků a dobrého jídla? Nemusíte! Scroluj dál.   

zdroj: twitter.com

Daruj dárek, který přispívá k udržitelnost

Je fajn obdarovat své blízké dárky, které přispívají k udržitelnosti. Připravili jsme pro tebe pár tipů na vánoční dárky, které určitě ocení každý, kdo usiluje o snížení ekologické stopy.
  • ekologické sáčky na ovoce a zeleninu
  • kompostér na bio odpad
  • odličovací tampony
  • kniha s tipy na zero-waste
  • tričko/ponožky z bambusu

Slyšeli jsi někdy o pojmu “cirkulární dárek”? Pod tímhle pojmem si můžeš představit věc, kterou už sice někdo používal, ale je stále ještě v dobrém stavu a může posloužit někomu dalšímu. Reknihy a knihobot jsou udržitelná knihkupectví, kde můžeš sehnat knihy za hubičku a ještě někomu udělat radost.

I jedlé dárky patří mezi ty udržitelné. Velkou spoustu navíc můžete vytvořit sami doma – co takhle domácí granola, domácí vanilkový cukr nebo vlastní směs ořechů a sušeného ovoce? Mezi dárky, které příliš nezatěžují životní prostředí, patří taky zážitky. Také oblečení lze sehnat s ohledem na udržitelnost. Jak takové oblečení vybrat? Mrkněte na náš příspěvek na Instagramu, stačí kliknout na obrázek ↓

Pro ty, co nic nechtěj

A:,,Co by sis přál hezkého k Vánocům?”

 

B:,,Nic, nic mi nekupuj. Já stejně nic nepotřebuju.”

 

Znáte to. Chcete někoho blízkého potěšit skvělým dárkem, a proto jdete rovnou k věci a dotyčného se zeptáte, co by rád našel pod stromečkem. 

 

A nedozvíte se nic. Vůbec nic. Místo koupě první věci, která vám cestou cvrnkne do nosu, můžete jménem dotyčného adoptovat zvíře, přispět zvířatům v útulku, nebo koupit Obědovku. 

 

Obědovka vznikla pod záštitou iniciativy Zachraň jídlo, která usiluje o snížení plýtvání jídla. Koupí obědovky darujete lidem v nouzi z různých sociálních zařízení teplé jídlo.

Napsali jsme e-book s 10 praktickými tipy, jak snížit výdaje a konečně začít šetřit.

Přihlaš se k odběru novinek a získej ho i ty. 📖

Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Balicí papír

Obdarovaného jistě potěší pěkně zabalený dárek, o tom žádná. Za nás v Nekrachni může být skvělou alternativou recyklovaný balicí papír. Místo plastových stužek můžete použít jutový provázek. Také noviny mohou skvěle nahradit balicí papír. Pokud máte doma plnou krabici dárkových tašek, nevyhazujte je. Mohou totiž dobře posloužit i v příštích letech. Variant je opravdu spoustu, stačí si jen vybrat.

www.unsplash.com

Věděli jste, že ne všechny balicí papíry patří do modré popelnice na papír? Takový voskovaný nebo lesklý balicí papír se kvůli speciálním úpravám nedá recyklovat, a proto patří do směsného odpadu. 2

Vánoční stromeček

Bez stromečku by to nebyly ty pravé Vánoce. A který je ekologičtější, ten živý nebo umělý? Stromky z lesa, které zanedlouho po Vánocích skončí u popelnice, nejsou zrovna nejlepší nápad. Jejich masové pěstování zabírá půdu, která by mohla být využita např. na pěstování potravin. Bez pesticidů by to taky nešlo a o dopravě ani nemluvě – živé stromky se sem často dováží ze zahraničí.

 

Ani umělé stromky z PVC nejsou ideální volbou. PVC, jako produkt ropy, se totiž nedá recyklovat.3 Ani cesta z Číny přes půl zeměkoule nepatří zrovna mezi nejekologičtější způsoby dopravy. Naštěstí to jde i udržitelněji! Jak? Čti dál

 

 

Vánoční stromeček v květináči může posloužit nejedny Vánoce. Takový stromeček můžete samozřejmě i vysadit do lesa nebo na vlastní zahradě – bude vám tak dělat radost celý rok.

zdroj: unsplash.com

Věděli jste, že existuje něco jako pronájem vánočního stromku? Tuhle službu u nás nabízí např. www.pujcovnastromku.cz nebo www.pujcovna-stromku.cz. Prakticky to funguje tak, že vám před Vánocemi kurýr doveze vybraný stromek a po Vánocích si ho zas odveze zpátky. Super na tomhle projektu je nejen to, že šetří lesy, ale taky čas strávený hledáním stromku u venkovních prodejců. 4

 

Pořízením vánočního stromečku ze spadlých větviček stromů zabijete dvě mouchy jednou ranou. Nejenže tím přispějete k udržitelnosti, ale taky se projdete na čerstvém vzduchu, což se počítá.

A co ozdoby?

Místo klasických plastových ozdob můžete použít ozdoby ze sušených citrusů, jablek, jeřabin, celé skořice, ořechů spadlých šišek nebo třeba ze samotných perníčků. 

 

Přírodní materiály jsou navíc spojené s jedinečnou atmosférou, která je prostě nenahraditelná. Ani na světýlka jsme nezapomněli. Klasická světýlka, která k nám doputovaly přes půl zeměkoule, můžete vyměnit za úsporné LED žárovky a ozdobit je přírodními materiály. 

 

Volba takových světel je nejen ekologická, ale taky šetří vaši peněženku.

www.unsplash.com
Svíčky jsou nezbytnou součástí té pravé vánoční atmosféry. K výrobě svíček, které nezanechávají tak vysokou ekologickou stopu, potřebujete jen knoty, vosk a skořápku od vlašských ořechů. Jak na to? Vosk (klidně ze starých svíček) nechte roztavit ve vodní lázni. Pinzetou pak v jedné polovině skořápky přidržte knot, zalijte voskem a nechte ztuhnout.

Méně je někdy více

Tohle klišé má v souvislosti s jídlem snad dvojnásobný význam. Dobré jídlo je s vánoční atmosférou neodmyslitelně spojeno, to je jasné. Množství jídla a pití, které se o Vánocích zkonzumuje, bývá dost vysoké. Klasická jídla konzumovaná o vánocích bývají dost tučná, sladká a hůře stravitelná. V kombinaci s alkoholem pak vznikají typické zdravotní potíže jako pálení žáhy, žaludeční obtíže nebo potíže se žlučníkem. To bývá často taky důvodem, proč pohotovosti v tomto čase praskají ve švech.

 

Co je klíčem k úspěchu? Střídmost a plán. Střídmost v jídle vede nejen k lepšímu zdraví, ale taky k úspoře financí a zdrojů. Omezení množství jídla navíc snižuje plýtvání potravinami, které o Vánocích nabývá neskutečných rozměrů. Jak na to?

  • Sepište si nákupní seznam, promyslete si, pro kolik lidí budete připravovat jídlo. Třeba zjistíte, že stačí připravit 2x méně bramborového salátu než minulý rok.
  • Na jídla, která plánujete připravit brzy, můžete pořídit suroviny s blížícím se datem spotřeby – právě tyto se v obchodech často vyhazují.‍
  • Vánoce jsou tak trochu sezónou exotického ovoce. Věděli jste, že ananas se k nám nejčastěji dováží až z Kostariky? Celkem dálka, že? Podporujme spíše lokální ovoce. Koupí lokálního ovoce podpoříme nejen místní zemědělce, ale taky vytvoříme menší uhlíkovou stopu.
https://imgflip.com/

Věděli jste, že třetina vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí? Pokud by byly tyto potraviny zachráněny, nasytily by se jimi asi tři miliardy lidí. V Evropské unii připadá na jednoho člověka 127 kg potravinového odpadu za rok.5

Ani na Vánoce se stůl nemusí prohýbat pod tíhou dobrot. Střídmost v jídle nejenže šetří peněženku, vaše zdraví, ale taky životní prostředí, a to má velký smysl.

Závěr

Udržitelné chování během vánočních svátků není o omezování, ale o vytváření zodpovědných rozhodnutí, které mohou mít pozitivní vliv na naše životní prostředí. Každý z nás může přispět k ochraně planety prostřednictvím drobných, avšak významných změn.

 

Zkuste proto tenhle jedinečný čas využít k vytvoření návyku směrem k udržitelnějšímu způsobu života. Malé kroky mohou mít totiž velký dopad. Vytvořme společně Vánoce, které jsou nejen oslavou tradice, ale také projevem respektu k přírodě.

Ve světě financí jsme tví parťáci už od roku 2021. Pokud nás chceš podpořit a pracovat na své finanční gramotnosti spolu s námi, sleduj nás na našich sociálních sítích.
Líbil se vám článek? Sdílejte ho.

Další články

Nová éra finanční gramotnosti: Appka, díky které nekrachneš 💸

Banky15. 10. 20243 minuty

Dnešní doba vyžaduje, abychom se všichni, a především mladá generace, naučili, jak se orientovat ve světě financí zábavně, rychle a …

Jak se finančně připravit na mateřskou

Spoření14. 10. 20245 minut

Plánování mateřské dovolené není lehkým úkolem. Pro někoho to může znamenat pečlivé plánování, zatímco pro jiné to představuje překročení rozpočtu …

Prohlédnout všechny