fbpx
Nezařazené

Dropout aneb na co všechno se připravit potom, co ukončíte studium a přestanete být studentem?

7. 11. 2023 13 minut Jana Kapalová
Vysoká škola je víceméně dobrovolná záležitost a nevztahuje se na ní povinná školní docházka, přesto se stalo standardem na vysokou školu nastoupit. Ne všem však studium na vejšce sedne, proto není vzácné, že spousta mladých studium ukončuje předčasně, aby se mohli plně věnovat jiným věcem. S přerušením či ukončením studia se však pojí několik změn, které nás mohou dost napálit, pokud o nich nevíme…

Vysoká škola není procházka růžovým sadem a vaši učitelé na střední vám to jistě několikrát říkali také. Nejenže je studium náročné, ale už i vy sami začínáte v životě řešit jiné výzvy než na střední. Ve vašem životě mohou nastat situace, kdy budete muset (nebo se sami rozhodnete) studium ukončit, i kdyby jen kvůli pouhé změně vlastních preferencí.

Zdroj: knowyourmeme.com

Není to však jenom o tom, že prásknete dveřmi a kromě nově nabytého pocitu svobody se nic jiného zásadně nezmění. S ukončením studia je totiž spojených hned několik záležitostí, které vám mohou dost zavařit, pokud si je nevyřešíte. Co po ukončení studia musíte řešit a co se pro vás změní? To vše se souhrnně dočtete vnašem článku. Na závěr pro vás taky máme 10 rad, jak se dropoutu pokusit předejít.

Ukončením studia přijdete o status studenta

Nebudeme si nalhávat, že hlavní výhodou studia (kromě nepřeberného množství nově nabytých vědomostí) není především status studenta. Díky němu si můžete zařídit studentskou průkazku, nejčastěji ISIC, díky které můžete čerpat spoustu studentských slev. Výhody získáte u telefonních operátorů i v některých bankách a dalších institucích. Co je ale hlavní je to, že za vás stát během studia (dokud jste nedovršili 26 let) platí zdravotní pojištění. Předčasným ukončením svého studia o tyto výhody přijdete.

Do kdy vám status studenta platí?

Status studenta máte po celou dobu vašeho studia a dokonce vám platí i o letních prázdninách po maturitě, protože se to stále počítá do doby, kdy se soustavně připravujete na budoucí povolání. Pokud se však nezapíšete na vysokou školu, s uplynutím letních prázdnin vám status skončí. Jiné podmínky pak platí v případě, že již začnete pracovat s výdělkem, kterým vám vznikne povinnost zdravotní pojištění začít platit.

 

Podobné podmínky platí i po státních závěrečných zkouškách –⁠ v tomto případě máte status studenta ale jen jeden měsíc následující po měsíci, kdy jste je úspěšně složili. Opět za předpokladu, že vám do té doby nebude 26 let. Pozor, na termínu promoce v tomto ohledu vůbec nezáleží! 2

 

Do této chvíle jsme se bavili o řádném ukončení studia. O status studenta však také přijde tehdy, když své studium na vysoké škole ukončíte předčasně, studium přerušíte nebo budete ze studia vyloučeni. Co vás čeká pak a na co se kvůli tomu musíte připravit dříve než ostatní? 1

Napsali jsme e-book s 10 praktickými tipy, jak snížit výdaje a konečně začít šetřit.

Přihlaš se k odběru novinek a získej ho i ty. 📖

Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Na co myslet potom, co ukončíte studium?

‍1. Zdravotní pojištění

Zdroj: unsplash.com

To nejzásadnější už jsme zmínili a tím také začneme: stát za vás po ukončení či přerušení studia přestane platit zdravotní pojištění. Pokud za vás hned nezačne zdravotní pojištění odvádět váš nový zaměstnavatel (i zde platí specifické podmínky), musíte si ho platit sami.

 

Do 8 dní po ukončení studia se musíte registrovat na zdravotní pojišťovně a zdravotní pojištění musíte začít platit hned od měsíce následujícího po měsíci, kdy jste studium ukončili. Totéž platí po dovršení věku 26 let. 3

 

Pokud jste během studia již nebyli zaměstnaní (a v této práci tudíž po škole nepokračujete) a nenastoupíte do práce v měsíci ukončení studia, stanete se tzv. osobou bez zdanitelných příjmů (OBZP) a i tak vám vzniká povinnost platit zdravotní pojištění. V tomto případě platíte částku v minimální povinné výši (13,5 % z aktuální minimální mzdy zaokrouhlená na korunu nahoru). 4

 

Jednou z možností, jak za sebe nechat stát dál platit zdravotní pojištění, je zaregistrovat se na úřadu práce (ÚP). V době nezaměstnanosti možná ještě nedosáhnete na finanční příspěvky (podporu v nezaměstnanosti), ale stát vás podpoří alespoň platbou zdravotního pojištění. Nezapomeňte však, že se s tím pojí další povinnosti. 5

 

Zdravotní pojištění se pak platí převodem peněz přímo na účet vaší zdravotní pojišťovny, na kterou jste se registrovali, a to vždy do 8. dne měsíce následujícího po měsíci, za který pojištění platíte. 6

2. Daně

Zdroj: Aktuálně.cz

Se ztrátou statusu studenta přicházíte také o daňovou slevu na studenta. Díky ní jste si v letošním roce mohli z vypočtené daně odečíst až 4 020 korun ročně. O slevu na studenta přijdete i dovršením věku 26 let. Nadále však v obou případech můžete uplatňovat základní slevu na poplatníka. 8

 

Vaše ukončení studia se však daňově může týkat i vašich rodičů, pokud s nimi žijete ve společné domácnosti a pokud na vás dosud uplatňovali slevu na dítě. Po dovršení 26 let věku nebo po ukončení studia o tuto daňovou výhodu přichází i oni (a měli byste jim tudíž o ukončení studia včas říci). 7

‍3. Příspěvky a dávky pro studenty

Zdroj: unsplash.com

Ukončením studia na vysoké škole přestanete dle zákona být tzv. nezaopatřeným dítětem a ztrácíte proto nárok například na sirotčí důchod nebo na přídavek na dítě. Dále již nemůžete dostávat sociální příplatky nebo příspěvky na bydlení, které náleží rodinám s nízkými příjmy. 9 Před ukončením studia si zkontrolujte podmínky jednotlivých příspěvků, přídavků a dávek, abyste získali aktuální informace.

4. Školní výhody a další studentské slevy

Zdroj: Gymnázium Šumperk

Po předčasném ukončení studia přijdete o své místo na koleji, dále třeba o ubytovací stipendium nebo o studentské slevy v menze, případně další výhody, které vám vaše škola poskytovala.

Ztrácíte nárok na studentské jízdné, studentské tarify u operátorů nebo nárok na výhody studentského účtu v bance, pokud jste ho měli.

‍Jak se ze studia nezbláznit a předejít předčasnému ukončení studia?

Ne vždy můžeme podmínky, kvůli kterým své studium musíme ukončit či přerušit, ovlivnit. Ukončit studium mohlo někdy napadnout snad každého z nás, a to ať už z jakéhokoliv důvodu. Pokud je důvodem těchto myšlenek například ztráta motivace nebo přílišná studijní zátěž způsobující naši psychickou nepohodu, ještě nemusí být všem dnům konec.

Zdroj: unsplash.com

Není třeba dělat unáhlená rozhodnutí a studium ukončovat bez důkladného rozmyslu a snahy tento osud zvrátit. V Nekrachni jsme dali dohromady 10 rad a tipů, které vám mohou v těchto chvílích pomoci:

  1. Navštivte školní psychologickou poradnu: školní psychologická poradna by mohlo být první místo, kam se v případě studijních problémů psychologického rázu můžete vydat. V poradně se setkáte s psychology, kteří vědí, jak vám mohou pomoci nebo poradit. Pokud se vám nechce chodit tam, obraťte se na jakéhokoliv jiného psychologa nebo třeba kariérníhoporadce – záleží na povaze vašeho problému.
  2. Obklopte se lidmi, se kterými vám je dobře a důvěřujete jim: ve dvou se to lépe táhne a to samé platí i pro studium na vysoké škole. Mít svého studijního parťáka vám dodá sílu, protože budete o to spíše vědět, že v tom nejste sami a že každého může studium občas štvát. Dobré je, že si se studijními povinnostmi můžete navzájem pomoci nebo se při nich podpořit.
  3. Vytvořte si příjemné studijní prostředí: pokud máte problémy s učením, není nutně chyba jenom ve vás. Novým nápadům a produktivitě může jednak pomoci změna prostředí, za druhé čistý stůl. Věnujte kousek času pravidelnému úklidu prostředí, ve kterém se učíte, nebo si najděte příjemné místo v kavárně nebo studovně, kde vás nikdo a nic nebude rušit. Pořádek si můžete udělat taky tím, že si veškeré školní povinnosti sepíšete a rozplánujete. Často pro vás díky tomu přestane být nějaká školní povinnost tolik děsivá a díky plánování začnete mít pocit (a bude to tak), že se to přeci jen dá zvládnout.
  4. Najděte na všem to dobré (a užitečné): studium na vysoké škole vás možná nebaví v plném rozsahu a existují předměty, které nemáte rádi. Zkuste se ale zamyslet, zda si z daného předmětu přeci jen nemůžete odnést něco užitečného?
  5. Nemějte na sebe příliš vysoké nároky a nesrovnávejte se s druhými: dovolte si chybovat. Pokud je pro vás studium na vysoké škole náročné, ale nechcete jej ukončovat, odpusťte si špatné známky. Důležité je, abyste ze studia něco měli především vy sami, aby vás bavilo a abyste se cítili fyzicky i psychicky v pohodě. Studium za zdraví nestojí! A na nějakou trojku se vás po škole ptát nebudou, hlavní je projít a studium úspěšně ukončit, je-li to váš cíl.
  6. Nezapomeňte na odpočinek a zdravý životní styl: nedostatečně vyspaní nebo nemocní to dlouhodobě daleko nedotáhneme. I když je povinností dost, nezapomeňte odpočívat, dávat si při učení pauzy, být fyzicky aktivní a dbát na vyváženou stravu a další součásti zdravého životního stylu, například duševní hygienu. Přinese vám to jednak zdraví, za druhé zvýšenou produktivitu a další výhody.
  7. Domluvte se s vyučujícími a poproste o úlevu: pokud například nestíháte splnit studijní povinnost, zkuste se na úlevě domluvit přímo s vyučujícím. Pokud máte jakýkoliv osobní problém, který vám brání ve studiu, řekněte jim o něm (pokud chcete a můžete). Všichni jsme jen lidé a totéž co vám by se mohlo stát i jim. Uvidíte, že minimálně někteří učitelé váš problém pochopí a budou ochotni vám termín odevzdání práce individuálně prodloužit, nebo vám při studiu jinak pomoci. Za pokus nikdy nic nedáte.
  8. Zapojte se do dění na škole: zapojením se do studentských spolků na škole nebo do studentského senátu se vám podaří na vaší školu získat nový náhled, případně může vést k vytvoření si kladného vztahu k vaší škole. Pokud vám na vaší škole něco nevyhovuje, můžete se aktivní účastí například ve zmíněném studentském senátu zasadit o pozitivní změnu a zpříjemnit tak studium na škole sobě i ostatním studentům.
  9. Studium si můžete prodloužit: pokud je na vás studium moc nebo nezvládnete plnou studijní zátěž v některém semestru, můžete si ho prodloužit. Standardní doba studia bakalářského programu může být až 4 roky a v případě studia magisterského až 3 roky. Máte tedy nárok oba programy vždy o rok prodloužit bez nutnosti za své studium platit a studijní povinnosti si tak můžete rozložit do časově delšího úseku. 
  10. Změňte VŠ nebo ji nestudujte vůbec: pokud vám studium na jedné vysoké škole nesedne, nemusíte nutně zatratit všechny vysoké školy najednou. Třeba vás to jinde bude bavit více, budete mít lepší kolektiv nebo na vás někde jinde budou klást menší nároky. Je třeba si utřídit své preference a priority. Není hanbou školu změnit ve kterékoliv fázi, pokud je vaším snem vysokou školu vystudovat. A není dokonce ani hanbou vysokou nevystudovat vůbec. Vysoká škola nemusí sednout každému a je v pořádku dát přednost například práci nebo podnikání.

‍Předčasnému ukončení studia se dá předejít a pokud o studium nestojíte, není to žádná ostuda

Studium na vysoké škole může být skvělá příležitost naučit se něco o oboru, který vás zajímá, a připravit se na budoucí povolání. Mimo jiné přináší status studenta i několik výhod, které vám mohou během studia usnadnit život a ušetřit peníze.

 

Pokud pro vás však studium vysoké školy není spojené s pozitivy nebo vám z jakéhokoliv důvodu nesedne, nenechte se do ničeho nutit. Studium vysoké školy je dobrovolné a rozhodnutí ho (ne)studovat leží čistě ve vašich rukou. Když budete mít na paměti povinnosti spojené s ukončením studia, budete připraveni vstoupit do té “opravdu dospělácké” etapy svého života.

Hodně štěstí!

Ve světě financí jsme tví parťáci už od roku 2021. Pokud nás chceš podpořit a pracovat na své finanční gramotnosti spolu s námi, sleduj nás na našich sociálních sítích.
Líbil se vám článek? Sdílejte ho.

Další články

Moneyfest 2024: konference, která ti může změnit finanční život 🚀

News22. 10. 20241 minuta

29. října se v Bratislavě koná MoneyFest, konference plná užitečného obsahu o financích, investování a osobním růstu. A co je …

Nová éra finanční gramotnosti: Appka, díky které nekrachneš 💸

Banky15. 10. 20243 minuty

Dnešní doba vyžaduje, abychom se všichni, a především mladá generace, naučili, jak se orientovat ve světě financí zábavně, rychle a …

Prohlédnout všechny