fbpx
Daně

Daňového přiznání se nemusíte bát!

11. 3. 2024 6 minut Jana Kapalová

V článku najdete praktické informace, které se týkají daňového přiznání fyzických osob za rok 2023.

Tento článek vznikl ve spolupráci s investiční platformou Sypeto.

První čtvrtletí nového roku přináší povinnost řádně vyplnit a odevzdat daňové přiznání.

 

 Jsi zaměstnaný? Pak za tebe nejspíš daňové přiznání za nejspíš podává váš zaměstnavatel. Pokud se chystáš podat daňové přiznání za minulý rok sám, hodí se ti znát následující deadliny:

 

 

2. 4. 2024 – do tohoto data podávají daňové přiznání všichni, kdo se rozhodnou pro papírovou podobu.

 

 2. 5. 2024 – do tohoto data podávají daňové přiznání všichni, kdo ho podávají on-line (např. přes datovku nebo přes portál Moje daně)

Pokud za vás podává daňové přiznání daňový poradce, deadline je 1. 7. 2024.

 

Na co nezapomenout: Tyhle deadliny se týkají také samotného zaplacení daně, která by měla být do tohoto data připsána na účet finančního úřadu.

Kdy nemusíš daňové přiznání podávat?

 

V letošním roce došlo k navýšení příjmového limitu, do kterého nemusíš podávat daňové přiznání – z původních 15 000 Kč na 50 000 Kč ročně. 

 

Pokud tve (hrubé) příjmy za rok 2023 nepřesáhly 50 000 Kč a zároveň nemáš  daňovou ztrátu, nemusíš daňové přiznání vůbec řešit.1

 

 

Máš víc druhů příjmů?

 

Základem úspěchu je shromáždit si všechny své příjmy a výdaje – vést si daňovou evidenci. Alternativou a zároveň metodou, která se používá v praxi častěji, jsou paušální výdaje procentem z příjmů

Tato metoda spočívá v odečtení výdajů procentem z příjmů od celkových příjmů. Tato metoda značně ubírá na byrokracii a v mnoha případech je výhodnější.1

 

Tip: Víš se, že pokud používáte fakturační aplikaci iDoklad, daňové přiznání můžete generovat přímo z něj?

 

Na co nezapomenout: 

Do daňového přiznání je třeba zahrnout všechny příjmy, které jsi získal  minulém roce. To se týká nejen mzdy za zaměstnání, z podnikání, ale také příjmy z pronájmu, kapitálového majetku a dalších.‍

 

 

Položky odečitatelné ze základu daně a slevy

Pokud dáváš přednost uplatnění skutečných výdajů před výdaji procentem, můžeš svůj daňový základ ponížit o několik slev. Kromě slevy na poplatníka jde o slevu na manželku, vyživované dítě, životní pojištění, dary, darování krve a mnoho dalšího dalšího. 

 

 

Tento rok můžeš v daňovém přiznání naposledy uplatnit slevu na studenta, školkovné, příspěvky odborům a slevu na zvyšování klasifikace – tyto slevy se ruší.

 

Na co nezapomenout: 

Slevu je třeba uplatnit ve správné výši. Pokud se rozhodneš uplatnit slevu, je nutné doložit potvrzení nebo čestné prohlášení. Pokud se rozhodneš snížit svůj daňový základ o daňově odečitatelnou položku, je také potřeba doložit potvrzení.

Pokud jsi byl v minulém roce zaměstnaný, bude třeba k daňovému přiznání přiložit také potvrzení o zdanitelných příjmech (vystavuje zaměstnavatel).

 

zdroj:unsplash.com

Jak podat podat daňové přiznání?

Daňové přiznání lze podat elektronicky přímo z portálu MOJE daně. Online interaktivní formulář tě vyplňováním provede krok po kroku, a případně chyby ti ohlásí.

 

Podat daňové přiznání můžeš samozřejmě také prostřednictvím datovky nebo osobně. 

 

Ani po odeslání daňového přiznání nemáte s byrokracií vystaráno. Přehled o příjmech je totiž třeba odevzdat také vaší zdravotní pojišťovně a České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ). Výhodou je, že všechno lze provést online.

 

Jak podat přehled zdravotní pojišťovně?

 

Každá pojišťovna má svůj vlastní formulář, který najdeš její webové stránce. Formulář můžeš podat skrz datovku, osobně na pobočce a nebo pomocí aplikace, pokud ji tvoje pojišťovna má. Třeba Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) poskytuje na svých webovkách tenhle formulář.

Napsali jsme e-book s 10 praktickými tipy, jak snížit výdaje a konečně začít šetřit.

Přihlaš se k odběru novinek a získej ho i ty. 📖

Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Jak podat přehled ČSSZ?

 

I tady je to celkem snadné. Na ePortálu ČSSZ najdeš formulář, který vyplnítš a rovnou odešleš OSSZ – buď datovkou, skrz portál nebo doručíš osobně na OSSZ.

 

Co když daňové přiznání nepodám?

 

Víš se že podání daňového přiznání je podle zákona o daních z příjmů, § 38g, povinné? Pokud prošvihneš termín a nebo přiznání nepodáš vůbec, pravděpodobně tě nemine pokuta, která za každý den prodlení činí 0,05% z výsledné výše daně.2

 

zdroj: everhour.com

 

Víš, že na podání daňového přiznání můžeš v některých případech dokonce i „vydělat?“? 

 

Existují totiž situace, kdy ti finanční úřad po podání daňového přiznání peníze dokonce vrátí. To a další důvody, proč se nebát daňového přiznání, najdeš v příspěvku na našem Instagramu.

 

zdroj: Instagram Nekrachni

 

Vyplnit správně všechny kolonky daňového přiznání se na první pohled nemusí zdát úplně snadné. S trochou trpělivosti a praxe to však lze i bez pomoci účetní. 

 

Důležité je hlídat si deadliny – pozdější podání může znamenat sankce. Pokud máš více druhů příjmů, může být výhodnější využít služeb profíka – budeš mít jistotu, že je vše řádně splněno. Tak hodně zdaru!

Ve světě financí jsme tví parťáci už od roku 2021. Pokud nás chceš podpořit a pracovat na své finanční gramotnosti spolu s námi, sleduj nás na našich sociálních sítích.
Líbil se vám článek? Sdílejte ho.

Další články

Nová éra finanční gramotnosti: Appka, díky které nekrachneš 💸

Banky15. 10. 20243 minuty

Dnešní doba vyžaduje, abychom se všichni, a především mladá generace, naučili, jak se orientovat ve světě financí zábavně, rychle a …

Jak se finančně připravit na mateřskou

Spoření14. 10. 20245 minut

Plánování mateřské dovolené není lehkým úkolem. Pro někoho to může znamenat pečlivé plánování, zatímco pro jiné to představuje překročení rozpočtu …

Prohlédnout všechny