fbpx
Nezařazené

4 nejčastější chyby investora a jak se jim vyhnout

9. 9. 2024 4 minuty Pavlína Králová

V investování, stejně jako v ostatních oblastech života, je možné dopustit se chyb. Pokud uděláš chybu v testu z dějáku, seš nejspíš v cajku. Pokud investuješ podstatnou část svého jmění, a o všechno přijdeš, vyjde tě to opravdu draho. Není to jen nedostatečná diverzifikace, které bychom se měli vyhnout. Než začneš investovat, je fajn znát ty nejčastější chyby a snažit se jim preventivně vyhnout. Jaké to jsou?

1. Finanční rezerva? Co to je?

Finanční rezerva je to první, na co bys měl myslet, jakmile začneš přemýšlet o investování. 

 

Zainvestované peníze nebývají tak rychle k dispozici, navíc je potřeba počítat také se zápornou hodnotou investice. Nikdy nevíš, kdy budeš potřebovat pořídit novou pračku nebo tvoje auto servis. Finanční rezerva je taková pojistka, která tě chrání před nečekanými platbami.

 

Díky finančnímu polštáři se nebudeš muset odchýlit od svého investičního plánu. S tím souvisí druhá nejčastější investorská chyba



zdroj: www.pinterest.com

2. Plán? Ten já nepotřebuju!

Věř, že bez plánu budeš svých finančních cílů dosahovat podstatně hůř. Úspěšný finanční management vyžaduje jasný plán a strategii, která vede k cíli. Představ si, že si chceš pořídit první investiční nemovitost. Akontace hypotéky se ti určitě bude lépe dávat dohromady, pokud si předem určíš, že budeš měsíčně odkládat 6 tisíc po dobu 3 let. V opačném případě by splnění cíle mohlo trvat delší dobu a nebo by zůstalo jen ve tvých snech.  S plánem souvisí jedna z dalších nejčastějších investorských chyb.

3. HEY fomo

Pokud jde o investování, na emoce se příliš nespoléhej. Všechna tvoje investiční rozhodnutí by měla být  opravdu dobře promyšlená. Impulzivní chování taky ovoce opravdu nepřináší. 

Je to právě svět investic, kde se pravidelně objevují nové trendy a zaručeně rychlé příležitosti ke zbohatnutí. Nezkušeného investora může přepadnout strach z promeškání příležitosti (FOMO), proto se může stát, že své peníze investuje i do příležitostí, které by ho jinak nechaly chladným. Málokdy to dopadá tak, jak si člověk vysnil nebo tak, jak to slyšel od influencera. Drž se svého plánu a nenech se zlákat. Věř, že rychlé cesty ke zbohatnut opravdu neexistují.

Napsali jsme e-book s 10 praktickými tipy, jak snížit výdaje a konečně začít šetřit.

Přihlaš se k odběru novinek a získej ho i ty. 📖

Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Zeptali jsme se v týmu:

Co považuješ za největší investorskou chybu a jak se jí vyhnout?

 

Jana: Řekla bych, že největší chyba je odsouvat investování. Svému mladšímu já bych vzkázala odkládat pravidelně jakoukoliv částku, i kdyby to byla pětistovka měsíčně. Čím dřív začneš, tím dřív můžeš začít zhodnocovat své peníze

Ve světě financí jsme tví parťáci už od roku 2021. Pokud nás chceš podpořit a pracovat na své finanční gramotnosti spolu s námi, sleduj nás na našich sociálních sítích.
Líbil se vám článek? Sdílejte ho.

Další články

Vzdělání bez překážek: webináře pro mladé lidi zdarma

Nezařazené20. 9. 20243 minuty

V dnešní rychle se měnící době je finanční gramotnost jednou z klíčových dovedností, která může výrazně ovlivnit kvalitu našeho života. …

Jak založit živnost?

Práce16. 9. 20245 minut

Chceš se po škole pustit do podnikání, ale nevíš jak na to? Založení živnostenského listu není v Čechách složité, ale …

Prohlédnout všechny